Duálne zobrazovanie rušia obchody v Prešove a okolí len postupne

07.01.2010 Prešov

Napriek tomu, že povinnosť duálneho zobrazovania cien na Slovensku sa skončila 1. januára 2010, mnohé obchody a prevádzky v Prešove a okolí zatiaľ ešte uvádzajú ceny aj v slovenských korunách.
\"Zatiaľ sme väčšinu tovarov nepreceňovali, a preto ponecháme sumy aj v korunách. Myslím si, že ľudia si už na euro zvykli a v prípade, že vyložíme nový tovar, tam sa bude dávať už len jeho cena v novej mene, \" povedala pre TASR vedúca jednej z predajní potravín na Hlavnej ulici v Prešove.
Podobne je to aj v iných obchodných prevádzkach v centre mesta, viaceré však čakajú na pokyn majiteľov. Dokonca aj v mnohých obchodoch, v ktorých sa začali výpredaje, uvádzajú akciové ceny ešte v oboch menách. Hodnoty v korunách sa však už neobjavili na viacerých informačných letákoch, ktoré ľudia dostali do poštových schránok.
Duálne zobrazenie cien na jedálnych lístkoch ponechali v platnosti aj viaceré reštauračné zariadenia v Prešove a okolí.
\"Myslím si, že veľmi rýchlo sa ľudia prispôsobili novým podmienkam a to euro už pomaličky začínajú brať ako svoju národnú menu. V priebehu januára bude v našom zariadení urobená veľká zmena, ktorá sa týka jedálneho lístka, a duálne ceny už nebudú zobrazované, \" povedala pre TASR marketingová riaditeľka Šariš Parku vo Veľkom Šariši Katarína Mikuláková.
Ceny v slovenských korunách dnes na štítkoch uvádzali aj niektorých predajniach v obci Šarišské Michaľany v okrese Sabinov. Viacerí oslovení zákazníci konštatovali, že rozhodnutia predajcov uvádzať ceny v starej mene dlhšie, ako bolo povinné, schvaľujú.
\"Asi sa to bude vytrácať postupne. Ja som s tým nemala problém, ale keď to ešte ponechajú aj v korunách, pre tých starších to bude asi lepšie, \" povedala 29-ročná zákazníčka.
Názory starších obyvateľov Šarišských Michalian na pokračovanie duálneho zobrazovania cien boli rôzne. Väčšina oslovených si však už na euro zvykla, a preto im neprekáža, ak už bude len jedna cena.
\"Mne to je jedno, mne to nerobí žiaden problém. Hoc by neudávali teraz v korunách, ale len v eurách, ja by som si prerátal krát 30, aby som vedel, či ma nedostali, \" poznamenal s úsmevom 74-ročný dôchodca. Starosti mu však robia jedno a dvojeurové mince, pretože sú malé, ťažko rozpoznateľné a hromadia sa mu v peňaženke. Privítal by, keby sa stiahli z obehu a ceny by sa zaokrúhlili rovnako, ako to bolo s 10 a 20 haliernikmi.
 

Vyberte región

mark